
Entre els anys 2000 i 2006, en enderrocar les cases de la rambla Ferran fins al número 9, l'ajuntament de Lleida va realitzar l'excavació arqueològica d'un total de sis adoberies, de les quals se'n van conservar íntegres dues. Un cop restaurades les seves restes i restablert el curs antic de l'aigua i després d'un segle i mig d'oblit i abandó, finalment podem visitar-les en tota la seva magnitud.
dissabte, 29 de gener del 2011
El barri de les adoberies de Vic

dimarts, 25 de gener del 2011
Igualada. Cal Granotes
L’antiga adoberia de Cal Granotes és una construcció industrial de la qual ja es tenia coneixement abans de 1763. Situada en ple barri adober, a frec del rec d’origen medieval, conserva la seva distribució en el procés manual i artesanal de l’adob de la pell grossa (essencialment bou i vaca) per a sola de sabata. La planta baixa o ribera conserva els clots i calciners originals. Les operacions d’assecatge i acabat de la pell es feien a la planta superior o estenedor, on circulava l’aire. Cal Granotes permet conèixer tots els processos de fabricació a través d’una museografia acurada. i forma part del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.
Mira l'enllaç a la teva dreta i visita-la!
divendres, 21 de gener del 2011
Xavier Payà, article sobre les adoberies

Descarrega't l'article sencer a la dreta!!
dimecres, 19 de gener del 2011
Tàrrega, adoberia del Molí del Codina
Les restes arqueològiques de l’adoberia del Molí del Codina, datades entre els segles XV i XVII, destaquen pel bon estat de conservació. S’hi localitzaren totes les estructures vinculades al treball de la pell, fet que permet un seguiment de tot el procés de l’adob, des del remull al tintat de les pells, passant pels calciners, l’alum i les piques de l’adob. L’adoberia aprofita un edifici preexistent de 202 metres quadrats de principi del segle XIV situat a la llera del riu Ondara. La riuada de 1644 cobriria de llims l’adoberia, que abandonaria l’activitat de forma definitiva. Els fangs d’inundació han preservat les restes del complex preindustrial fins a l’actualitat. Si vols més informació posa't en contacte amb el Museu Comarcal de l'Urgell a Tàrrega.
dimarts, 18 de gener del 2011
L’adoberia d’en Ginebreda de Granollers
L’adoberia d’en Ginebreda és l’única documentada arqueològicament de la mitja dotzena d’adoberies que hi havia hagut a Granollers. S’ha conservat amb prou entitat per esdevenir un centre d’interpretació, emmarcat històricament per la muralla medieval, la mateixa adoberia i la industrialització. L’espai museogràfic pretén palesar la importància de Granollers com a vila formada a l’entorn d’una cruïlla d’antics eixos viaris que va donar lloc, des d’almenys el s. X, a un mercat important, basat en l’agricultura, la ramaderia i els oficis menestrals, alguns dels quals relacionats amb el tractament de la pell. Aquests factors van actuar com a receptacle i impulsor d’un comerç que té la màxima expressió i projecció en el mercat dels dijous.
Mira l'enllaç a la teva dreta i visita-la!
dijous, 13 de gener del 2011
Xarxa d'adoberies històriques de Catalunya

Si vols fer un cop d'ull al tríptic, descarrega-te'l a la dreta!
dimecres, 12 de gener del 2011
Visites guiades
Servei de visites guiades a les adoberies de Lleida:
tots els divendres; cal apuntar-se al telèfon 973225428
Anima't!
divendres, 7 de gener del 2011
Visites 2010
Durant l'any 2010 el nombre de visitants a les adoberies ha estat de 1223.
S'han beneficiat de visites guiades un total de 595 visitants dels quals destaquem l'Associació Agrupa't, Òmnium Cultural, Amics de la Seu Vella Fundació Aspros o la Brúixola, entre altres.
Juliol: 111
Agost: 280
Setembre: 257
Octubre: 292
Novembre: 166
Desembre: 117
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la primera tinent d’alcalde, Marta Camps, i del subdelegat del govern, José Ángel Flores, ha fet balanç d’aquest nou espai turístic on es van localitzar restes que daten del segle XIII en bon estat, que servien per treballar la pell i que s’han recuperat.
Llegeix la notícia a la pàgina web de la Paeria de Lleida:
Notícies de la Paeria
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la primera tinent d’alcalde, Marta Camps, i del subdelegat del govern, José Ángel Flores, ha fet balanç d’aquest nou espai turístic on es van localitzar restes que daten del segle XIII en bon estat, que servien per treballar la pell i que s’han recuperat.
Llegeix la notícia a la pàgina web de la Paeria de Lleida:
Notícies de la Paeria
Subscriure's a:
Missatges (Atom)